- Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF a FZV UP Olomouc - http://pfyziolklin.upol.cz -

Téma: Akutní peritonitis

Posted By 0003 On 22.8.2013 @ 10:21 In 6.2. Krvácení do GIT, vředová choroba, GER, NSZ, GIT,6.3. Ileus | Comments Disabled

Akutní peritonitida

Charakteristika

Akutní peritonitida je zánět peritonea (pobřišnice). Jde o závažný stav spojený s ohrožením života. Může být lokalizovaná nebo difúzní.

Příčiny akutní peritonitidy

Daleko nejčastějšími příčinami akutních peritonitid jsou perforace gastrointestinálního traktu, počínaje distálním jícnem až po konečné oddíly. Perforace může být způsobena i iatrogenně (katetrizace, operace, peritoneální dialýza). Z hlediska příčin se peritonitida klasifikuje na

  • Infekční;
  • Neinfekční.

Příčiny často působí v kombinaci.

  • Bakteriální peritonitidy vznikají následkem vnějšího poranění nebo porušení integrity střeva.
  • Neinfekční peritonitidy vznikají chemickým drážděním peritonea agresivními enzymy (po perforaci žaludku, střeva, nebo při akutní pakreatitidě), kyselinou chlorovodíkovou, žlučovými kyselinami (po perforaci žlučníku) apod.
  • Odděleně se zmiňují tzv. sterilní peritonitidy, které provázejí autoimunitní onemocnění (lupus erytematosus), porfyrii, nebo vrozenou paroxysmální polyserositidu (familiální Středomořskou horečku).

Příznaky a komplikace akutní peritonitidy

Vedoucím příznakem je intenzívní bolest, lokalizovaná anebo difúzní,  stupňující se zejména při uvolnění tlaku na břicho při pohmatovém vyšetření (Blumbergův příznak) a provázená reflexní obranným ztuhnutím břišního svalstva („prkenné břicho“). Reflexně se rovněž zpomaluje až zastavuje střevní peristaltika, může se rozvinout paralytický ileus.

Hlavními komplikacemi jsou hypovolémie a hypotenze, akutní prerenální oligurické selhání. Hrozí šok, tvorba peritoneálních abscesů, nebo sepse.

Zpracoval: Jaroslav Veselý, Ústav patologické fyziologie LF UP v Olomouci a Katedra fyziologie a patofyziologie LF OU v Ostravě.


Article printed from Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF a FZV UP Olomouc: http://pfyziolklin.upol.cz

URL to article: http://pfyziolklin.upol.cz/?p=3839

Copyright © 2011 Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF a FZV UP Olomouc. All rights reserved.