- Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF a FZV UP Olomouc - http://pfyziolklin.upol.cz -

Instruktážní video: Index kotník-paže (Ankle-brachial index, ABI)

Posted By 003 On 26.6.2012 @ 7:44 In 2.3. Poruchy krevního zásobení končetin a orgánů | Comments Disabled

Stanovení indexu kotník-paže (jinak také index kotníkových tlaků; ankle-brachial index, ABI), je základní vyšetření které slouží zjištění, nebo vyloučení ichemické choroby dolních končetin. Principem metody je oscilometrické neinvazivní měření hodnot krevního tlaku na obou pažích a na dolních končetinách těsně nad kotníky.

Pomocí kompresní mažety (stejné jako při měření krevního tlaku za pomocí fonendoskopu) se komprimuje paže a na tepnu v kubitální jamce je místo fonendoskopu přiložena ultrazvuková tužková sonda. Na každé paži se odečte tlak, při kterém se objeví ultrazvukový signál (tok) v tepně. Tlak z horních končetin se zprůměruje. Stejným způsobem se měří tlak na periferních tepnách a.dorsalis pedis a a. tibialis posterior, vždy vyšší z obou naměřených hodnost se porovná s průměrným tlakem na paži a vzniká tak index kotník/paže. Fyziologicky je tlak v tepnách dolních končetiny roven tlaku na paži anebo vyšší, takže fyziologicky nacházíme hodnoty indexu 1,0 a vyšší. Index pod 0,9 svědčí pro ischemickou chorobu dolních končetin, hodnota od 0,9 do 1,0 je „šedou zónou“, která vyžaduje další klinickou rozvahu a došetření.

Index ABI následně vypočítáme jako poměr systolických tlaků na dolní a horní končetině. V klinické praxi se setkáváme s následujícími hodnotami ABI (tabulka 1):

Hontoty ABI Interpretace
≥ 0,9 Normální hodnoty
< 0,9 ≥ 0,5 Přítomnost významné stenózy (ischemická choroba dolních končetin)
< 0,5 Kritická ischémie (uzávěr cévy)

Tabulka 1: Klasifikace stavů podle hodnot ABI.

Ze stupně postižení arterií dolních končetin můžeme usuzovat i na pravděpodobné postižení ostatních arterií v těle (v ledvinách, v srdci, v mozku apod.). atd. Metoda je neinvazivní, nebolestivá a celé vyšetření trvá asi 15 minnut.

Komentovaný instruktážní videozáznam „Měření ankle-brachial indexu“ seznamuje s postupem měření ABI:

Měření ABI [1]

Zpracovala: MUDr. Markéta Kaletová, 1. interní klinika – kardiologická LF UP a FN v Olomouci


Article printed from Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF a FZV UP Olomouc: http://pfyziolklin.upol.cz

URL to article: http://pfyziolklin.upol.cz/?p=6332

URLs in this post:

[1] Měření ABI: https://edis.upol.cz/plain-1/av_object-38808

Copyright © 2011 Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF a FZV UP Olomouc. All rights reserved.