- Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF a FZV UP Olomouc - http://pfyziolklin.upol.cz -

Vyšetřovací metoda: Pulsní oxymetrie

Posted By 003 On 17.7.2012 @ 16:19 In 3.4. Hypoxie. Hyperoxie. Podpora ventilace. | Comments Disabled

Princip metody

Pulsní oxymetrie slouží k neinvazivnímu měření stupně oxygenace krve. Měření je založeno na hodnocení absorpce světla o dvou různých vlnových délkách (červeného světla a infračerveného světla) po průchodu přes vrstvu kůže. Redukovaný hemoglobin přednostně absorbuje červené světlo vyslaného sondou, oxygenovaný hemoglobin světlo infračervené. Rozdíl mezi absorpcí červeného a infračerveného světla indikuje saturaci hemoglobinu.

Sonda a čidlo konstruované ve tvaru kolíčku na prádlo se obvykle nasazují na ušní lalůček, na prst, ret, nebo nos. Lze zaznamenat opakovaná měření jako křivku saturace měnící se s každým světelným pulsem a periodickým přítokem okysličené krve.

Interpretace výsledků

Normální hodnota saturace hemoglobinu kyslíkem v arteriální krvi: SaO2 > 95 %.

Metoda nemůže poskytnout informaci o množství hemoglobinu, a tedy ani o absolutním množství kyslíku v krvi. Neodhalí snížený obsah hemoglobinu v krvi (např. anémii).

Poněkud jiný princip a výpovědní hodnotu má tzv. transkutánní oxymetrie [1].

Zpracoval: Jaroslav Veselý, Ústav patologické fyziologie LF UP v Olomouci


Article printed from Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF a FZV UP Olomouc: http://pfyziolklin.upol.cz

URL to article: http://pfyziolklin.upol.cz/?p=7079

URLs in this post:

[1] transkutánní oxymetrie: http://pfyziolklin.upol.cz/?p=7067

Copyright © 2011 Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF a FZV UP Olomouc. All rights reserved.