Vytisknout Wikistránku Vytisknout Wikistránku

Automatický externí defibrilátor (AED)



Komentář: Automatický Externí Defibrilátor

Automatický externí defibrilátor (AED) je život zachraňující zdravotnická pomůcka pro případ náhlé srdeční zástavy (komorové fibrilace). Automatický externí defibrilátor AED je zařízení speciálně konstruované pro první pomoc. Záchranáři ho používají nouzově, když dorazí na místo činu.

Automatické externí defibrilátory mají moderní analytický software pro analýzu EKG záznamu. Jsou určeny k použití pro každého, kdo nemá lékařské vzdělání, ale dostal školení první pomoci. Přístroj analyzuje signál EKG a vede uživatele zvukově a vizuálně. Uživatel proto nemusí znát srdeční rytmus. Včasná aplikace defibrilace, což je léčba náhlé srdeční zástavy, může navrátit srdeční tep a opět obnovit krevní oběh, a tím zachránit život.

V některých vyspělých zemích musí být automatické externí defibrilátory povinně k dispozici a snadno přístupné v hustě navštěvovaných místech, jako jsou stadiony, nákupní centra, letiště a podobně.

Automatické defibrilátory ACLS (Advanced Cardiac Life Support nebo Advanced Cardiovascular Life Support, en.wikipedia.org/wiki/Advanced_cardiac_life_support), které by správně – pokud to podmínky dovolují – měly používat pouze vyškolené osoby s certifikátem (http://www.aclsrecertification.com/?gclid=CPHJ8oDmgL8CFcbKtAodpDcAZQ), může být v nezbytných případech rovněž používán lidmi bez školení, a to díky své propracované a důmyslné vnitřní výbavě a udíleným hlasovým pokynům.

Zpracoval: Nisreen. E-mail: serkaner@msn.com

Schválil a upravil: Jaroslav Veselý, Ústav patologické fyziologie LF UP v Olomouci, a Katedra fyziologie a patologické fyziologie LF OU v Ostravě




Autor příspěvku: 003 dne 17.6.2014 Chcete-li příspěvek editovat, musíte se přihlásit do systému.
Rubriky: 2.1. Kardiologie. Ischemická choroba srdeční. Srdeční selhání.
title=

Nejnovější příspěvky



Website is Protected by Wordpress Protection from eDarpan.com.