Obsah [Zobrazit/Skrýt]
Vytisknout Wikistránku Vytisknout Wikistránku

Téma: Lipodystrofie



Charakteristika

Lipodystrofie mohou být vrozené nebo získané. Jejich společným znakem je částečná (místní) nebo generalizovaná neschopnost tvořit tukovou tkáň.

Obr. 1. Příklad získané lipodystrofie vyvolané indinavirem, lékem proti HIV. Ztráta tuku nastala po roce užívání léku v obličeji, na pažích a dolních končetinách. Později se objevil bizoní hrb, ukládání tuku v břišní krajině, zvětšení obvodu pasu. Pacient má hyperlipidémii.

Klinické následky

Protože chybí prostor pro ukládání tuku, vázne clearance lipidů a mastných kyselin z oběhu. Pacienti trpí dyslipidémií spolu s jejími následky (ateroskleróza, kardiovaskulární nemoci atd.). Tuk se hromadí v tuku prostých tkáních a působí tam toxicky.

Patofyziologické důsledky pro interpretaci BMI

Lipodystrofie ukazují, že tělesný tuk plní významnou a nezastupitelnou funkci v odvádění (clearance) lipidů z oběhu. Můžeme se domnívat, že i osoby s nadváhou, jejichž tuková tkáň dobře plní své funkce v odvádění lipidů z krevního oběhu, mohou být více odolní proti vývoji dyslipidémie (hyperlipoproteinémie) a jejích komplikací než štíhlí jedinci. Štíhlí jedinci, jejichž tuková tkáň nedovede dobře přijímat lipidy z oběhu, mohou být více náchylní k hyperlipoproteinémii a jejím komplikacím, než osoby s vyšším BMI, jejichž tuková tkáň dobře plní své funkce v clearance lipidů. V rámci jedné hodnoty BMI zřejmě existuje přirozená variabilita schopnosti tukové tkáně odvádět lipidy z krevní plazmy.

Zpracoval: Jaroslav Veselý, Ústav patologické fyziologie LF UP




Autor příspěvku: 0003 dne 27.3.2012 Chcete-li příspěvek editovat, musíte se přihlásit do systému.
Rubriky: 7.1. Komplexní (civilizační) metabolické poruchy
title=

Nejnovější příspěvky



Website is Protected by Wordpress Protection from eDarpan.com.