Obsah [Zobrazit/Skrýt]
Vytisknout Wikistránku Vytisknout Wikistránku

Téma: Patofyziologie vstřebávání vitamínu B12 a Schillingův test



Charakteristika

Schillingův test je zkouškou reabsorpce vitamínu B12 (kobalaminu) střevem. Jeho interpretace vyžaduje znalost všech hlavních faktorů, které ho mohou ovlivnit.

Vstřebávání vitamínu B12

Nedostatek vitamínu B12 v potravě se považuje za zcela výjimečný. Po  svém přijetí s potravou se kobalamin váže na glykoprotein označovaný jako R-vazebný protein. Produkují ho slinné žlázy a žlázy žaludeční sliznice. R-protein chrání vitamín B12 před kyselým prostředím v žaludku. V žaludku je rovněž produkován vnitřní faktor, důležitý v pozdějších fázích vstřebávání vitamínu B12. Kobalamin v žaludku zůstává vázán na R-protein.

V tenkém střevě se vitamín B12 uvolňuje z komplexu s R-proteinem, který je štěpen pankreatickými proteázami, a váže se na vnitřní faktor. Vnitřní faktor tak v alkalickém prostředí střídá v ochranném působení na B12 předchozí vazebný protein.

Vitamín B12 se vstřebává pouze v ileu. Komplex vnitřního faktoru s kobalaminem se váže na membránový přenašeč megalin a je, pravděpodobně s účastí receptoru lipoproteinové receptorové rodiny cubilinu, transportován do enterocytů.

Obr. Hlavní stupně vstřebávání vitamínu B12.

Provedení Schillingova testu

Perorálně se podá kobalamin značený izotopem 58Co. Za 1 hodinu po perorálním podání se intramuskulárně aplikuje neradioaktivní kobalamin pro vysycení vazebných míst pro kobalamin v játrech. Počínaje podáním peroráního kobalaminu se sbírá moč po 24 hodin.  Změří se množství radioaktivity vyloučené do moče a porovná se se standardy.

Při variantě tohoto testu se podává značený kobalamin v jídle spolu se smaženými vajíčky. Cílem je testovat žaludení a pankreatické funkce nutné pro fyziologické vstřebávání kobalaminu.

Provedení testu předpokládá správné funkce ledvin a vyprazdňování močového měchýře.

Interpretace Schillingova testu

Příčinami abnormálního výsledku testu mpohou být:

Zpracoval: Jaroslav Veselý, Ústav patologické fyziologie LF UP




Autor příspěvku: 0003 dne 27.3.2012 Chcete-li příspěvek editovat, musíte se přihlásit do systému.
Rubriky: 6.1. Malasimilace. Pankreatitida
title=

Nejnovější příspěvky



Website is Protected by Wordpress Protection from eDarpan.com.